Världens smaker: Hetta till det i vintermörkret!

11.06.2007

Hetta till det i vintermörkret!

Jag ska inte klaga på min frånvaro från bloggvärlden utan hoppa in direkt och dela med mig av en otrolig god recept som passar bra nu när mörkret och kylan tvingar oss att mysa hemma.

Fast jag för det mesta lagar mat som alla här hemma kan äta, ibland är min man och jag ensamma och då passar jag på och lagar lite mer 'vuxen' mat. Och då menar jag riktig smakrik, chillikryddad mat som denna fylliga köttsoppa från Mexiko. Rätten är en långkok, bra att laga t ex en söndagseftermiddag när man har annat för sig hemma. Receptet räcker till för ca 10 portioner, det kan låta mycket men när man ändå håller på kan man ju laga lite extra och frysa in i mindre förpackningar. Då har man färdiglagad mat till resten av vintern... eller om man blir trött på att äta julskinka och köttbullar flera dagar i streck är det bara att värma lite soppa under mellandagarna! Dessutom lovar jag att den passar jättebra till frukost, dagen efter en sen krogkväll är den en bevisad återställare. :-)


Obs! Alla ingredienser är ungefärliga: mängden kött och grönt kan varieras efter smak och plånbok ;-) och är man vegetarisk är det bara att utesluta allt animaliskt! Receptet kan även barnanpassas genom att utesluta chillifrukterna, den smakar jättegod ändå.





Mexikansk köttsoppa (10 portioner)

1 kg. nötkött (t ex märgpipa eller fransyska; grytbitar eller fläskkött går också bra)
6-8 mellanstora potatisar
1 stor zucchini
4-6 morötter
1 bit strimlad vitkål
150 g. gröna bönor
1 lök
2 vitlöksklyftor
4 kryddnejlikor
8 kvistar koriander
2-6 torkade chillifrukter, jag använde guajillo och pasilla men ancho går också bra
3 msk tomatpurée
4 köttbuljongtärningar
olja att steka i

Börja med att skära köttet i mindre bitar. Skala och dela löken och vitlöksklyftorna. Koka upp ca 4 liter vatten och lägg i köttet, löken, vitlöken, kryddnejlikorna och koriandern. Låt småkoka i ca. 1 timme eller tills köttet är riktig mjuk. Under tiden förbered grönsakerna och chillifrukterna enligt förljande:

Lägg chillifrukterna i blött i varmt vatten i minst 15 min. Dela dem på mitten och ta bort kärnhuset (om du har känslig hud kan du använda plasthandskar). Kör dem i mixer, ev. med lite av blöttläggningsvattnet om puréen blir för tjock. Skala morötterna och potatisen (fast potatisarna jag hade hemma hade så fina skal att de fick vara kvar), dela dem samt zucchinin i mindre bitar, strimla vitkålen. Om du använder färska gröna bönor nu är det läge att rensa dem, om de är frysta går det bra att använda dem som dem är.

När köttet är klart, ta upp det, ställ det vid sidan av och sila buljongen. I samma gryta, värm ett par msk olja och fräs chillipuréen och tomatpuréen i några minuter under omrörning. Tillsätt buljongen, buljontärningarna, morötterna och potatisen och låt småkoka i ca 10 min. Lägg i vitkålen och zucchinin och låt småkoka i ytterligare 10 min. Lägg i till slut gröna bönor och köttet och låt småkoka i 10 min. till. Smaka av ofta! Tillsätt fler buljongtärningar om det behövs och om soppan känns lite för 'het' tillsätt mer vatten/buljong.

Servera med limehalvor som pressas direkt över soppan vid bordet. Avokadoskivor är också gott till.

Smaklig måltid!


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: