Världens smaker: Våren har kommit (?) på en fredag!

3.09.2007

Våren har kommit (?) på en fredag!

Hoppas det i alla fall... solen har varit varm och snön har försvunnit nästan helt och hållet och det känns att det är dags att börja tänka på andra maträtter att laga. Snart kan vi glömma vintermaten och börja njuta av att äta utomhus och gå runt i grönsaksdiskarna för att upptäcka vårens primörer. Kan livet bli bättre?

Men idag var det min man som lagade middag, med hjälp av hans 11-åriga dotter. Eftersom hon har hemkunskap har hon övat på ett recept som verkar vara standard i skolan. Spelar det någon roll? Kanske är det enda viktiga att barnen lär sig något om matlagning i skolan? Jag undrar... I alla fall, de hade tid på sig och lagade en enkel köttfärssås som de lät koka länge. Som det alltid är med tomatsåser, brukar de bara bli bättre desto längre de får koka och denna sås var helt perfekt. De serverade kokt spaghetti och färskrivet grana padano till. Jag måste erkänna att det är underbart att komma hem till doften av en god sås, ett glas rött vin och en familj som väntar på att umgås och dela med sig av veckan som gått.

Här är receptet (4-6 pers):

400 gram köttfärs (denna gång blev det vanlig nötkött men det går mycket bra att använda kalvfärs)
1 röd paprika
2 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 liten gullök
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
1 msk socker
salt
olivolja

Finhacka löken och paprikan. Värm oljan och fräs grönsakerna tills de är mjuka. Lägg till köttet och stek under omrörning i ungefär 10 min. Lägg till tomatpurén, de krossade tomaterna (jag brukar köra dem i mixern eftersom jag inte gillar de konstiga bitarna man hittar ibland :P) och 1 msk socker. Låt småputtra så länge du har tid. Minst 1 timme för att få såsen att ge med sig av sina smaker. Lägg till timjan och oregano och rör om. Smaka av med salt.

Glöm inte att alltid servera pastarätter med tomatsås med rivet parmesan eller grana padano!

Hoppas det smakar!

2 kommentarer:

FamiljenFriluft sa...

...Det verkar smaskigt!

Gabriela, the Food Lover! sa...

@ acwo Thanx!

@ Jesper... tack, det var smaskigt, lite lagom familjemysigt på en vanlig fredagskväll.