Världens smaker: En kort resa med barn

3.20.2007

En kort resa med barn

För några månader sedan var jag i en annan av mina favoritstäder: Napoli / Neapel. Jag åkte ner några dagar med dottern för att hälsa på min man som var på tjänsteresa i Campania. Jag älskar Napoli! Där lever man livet till fullo. Kanske beror det på Vesuvius som hotar området och som påminner om att livet kan ta slut vilken dag som helst eller helt enkelt på maten, en av de godaste jag har haft turen att smaka. I Napoli finns en oförglömlig marknad. Glöm ord som 'närproducerad' och 'ekologisk', här säljs allt som odlas och fiskas i området utan att tänka på om de fotbollsstora citronerna eller de hoppande fiskarna har rest halva jorden for att hamna på din tallrik. Otrolig normalt!

År 1787 skrev Goethe om Neapel:

"The Neapolitan not only enjoys his food, but insists that it be attractively displayed for sale. In Santa Lucia the fish are placed on a layer of green leaves, and each category [...] has a clean, pretty basket to itself." (Italian Journey, Penguin Classics, 1962).

Det är underbart att det fortfarande är på samma sätt. Marknaden i Santa Lucia är en fest, en plats där alla samlas för att välja dagens varor: färskt nybakad bröd, nyplockade tomater, kanske ett par nävar levande musslor... klart man blir hungrig. Då kan man passa på, precis som vi alltid gör, att ta sig en lunchpaus och äta en av de godaste pizzorna i världen. Neapel är som bekant pizzans födelsestad.




I alla fall, när vi var där passade vi på att köpa olika sorters musslor och färska tomater. Musslorna fick dottern skölja och undersöka för att sedan lägga dem i en mycket enkel sås (hackade tomater, vitlök, olivolja, salt). Spaghetti con vongole (musslor) är faktiskt en mycket uppskattad lokalrätt i Vesuviusområdet och vår variant, med tomatsåsen, blev perfekt. Dottern tog med sig musselskalen hem och pratar fortfarande om den färgrika marknaden hon fick besöka och undrar när vi ska tillbaka ...

Jag rekommenderar verkligen Neapel; inte minst pga dess vackra arkitektur, trevliga människor, spännande miljö, historiska föremål mm, men speciellt för de kulinariska upplevelserna, unika för staden. Gourméer, gourmander, livsnjutare, barnfamiljer, studenter, 60+are, singlar, par, och alla andra: upplev staden där man, istället för 'hej då', önskar den andre 'allt vackert i världen'.

Mer om: , ,

Inga kommentarer: