Läskande gott
Idag skriver Henrik Ennart på SvD om några forskare som har kommit på att druvjuice från Concord-druvan är bra för hälsan pga antioxidanterna och fenolerna. Har inte människan alltid vetat på ett eller annat sätt att olika fruktjuicer är hälsosamma? För att återkomma till en av mina favoritländer, i Mexiko dricker man mycket juice och, i stället för saft som i Sverige, pressar man färska frukter, blandar med vatten, har i lite socker och skapar på så sätt 'agua fresca' eller 'agua de fruta', som säljs överallt. Man använder säsongens frukter, t ex ananas under senvåren och apelsin under vintern samt tamarind, papaya, mango...
Hemma dricker vi ofta 'agua fresca'. Favoriterna är lime, citron, apelsin, mandarin/satsumas/clementin, jordgubb, 'jamaica' (hybiscus) och vattenmelon. Det är ett bra sätt att få i sig ordentligt med färska vitaminer, antioxidanter mm och roligare än vatten en lördagseftermiddag. Här är ett recept på en av mina absoluta favoriter
Kaktusfikonvatten / Agua de tuna (ca 1 1/4 liter):
3 kaktusfikon
1 liter vatten
ca 1 dl socker (beroende på fruktens sötma och egen smak)
Kör kaktusfikonen med hälften av vattnet i mixer. Sila om du vill, blanda med resten av vattnet, smaka av med socker. Servera kallt!
OBS! Kaktusfikon kan ha kvar pyttesmå taggar som är jättesvåra att få bort. Bästa sättet att skala dem med kniv och gaffel.
Mer om: frukt, dryck, mexiko
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar