Världens smaker: Keep it simple

5.31.2007

Keep it simple

Ann Katrin Ljung har helt rätt i sin kritik mot de färdigmarinerade köttbitarna som säljs nu för tiden. När det är så himla enkelt att bara salta och olja in en fin köttbit eller eventuellt marinera det en stund före grillningen är det underligt att folk köper dessa färdigmarinerade varor. Man sparar egentligen ingen tid alls genom att köpa dem, men man lägger ut massor med extra pengar, och de enda som tjänar på det är de uppfinningsrika matkedjorna som varje år kommer med nya 'grillfärdiga' varor.

När man grillar ska man faktiskt behålla både matens och tillagningens enkelhet. Häromdagen grillade min man en enkel argentinsk rätt som är svår att förbättra. Det enkla i att endast salta köttet låter dess underbara smak tränga fram genom grillningen. Om man vill kan man ju grilla lite ost (halloumi, provolone eller annan hård ost passar bra) och massor av olika grönsaker. Vi är mycket förtjusta i zucchini och paprikor av olika sorter men man kan faktiskt grilla det mesta.

Ibland känns det som om vi har förlorat matens riktiga smak. Allt ska dränkas i såser, marineras med mycket smakrika röror, smakförstärkas med olika medel... men mat är faktiskt bara mat och kan ätas utan allt konstgjort.

Prova nästa gång du är sugen på något enkelt och billigt! Salta, olja och grilla... mer behövs inte för att låta smaken, den riktiga smaken, komma fram och fylla dina smaklökar med välbehövliga vadragssmaker.

2 kommentarer:

Jenny Grannas sa...

Färdighackad sallad är ju en annan sak. Egentligen är det ju samma sak med frukyoghurt och sånt. Dyrare än naturell och med en massa onödiga tillsatser. När det är så mycket godare att slänga ner en näve färska eller frysta blåbär i en skål yoghurt. Aja.. så länge det finns pengar att tjäna på det så kommer det väl att finnas.

Gabriela, the Food Lover! sa...

Hej!

Visst... lättast och godast att hålla sig till det enkla... jag erkänner dock att jag är 'emot' färdighackad sallad... tycker det är onödigt...

Tack för din kommentar!