Rött ris
Ofta lagar jag mexikanskt ris; den kan vara vit, rött eller grönt och passar till de flesta kött- och grönsaksrätterna. I Mexiko skulle man aldrig äta ett enkelt kokt ris, endast smaksatt med salt... utan där kokar man riset åtminstone i buljong och kan lägga i en vitlöksklyfta och några kvistar koriander. Ofta har man också i olika grönsaker som t ex ärtor, morötter och majs. Under flera år har jag provat mig fram till att laga ris som i Mexiko här i Sverige och har kommit fram till att Basmati är den sort som närmar sig mest. Här är ett recept som flera barn jag känner älskar!
Arroz rojo / Rött ris (4 pers)
4 dl Bastmatiris
1/2 finhackad lök
1 vitlöksklyfta
2 skalade och urkärnade tomater eller 1/2 burk krossade eller passerade tomater
1 - 2 dl ärtor
2 kvistar koriander
olja
6 dl kycklingbuljong
Skölj riset under rinnande kallt vatten och lägg i blött i ca 10 min. Sila av vattnet och låt torka i ca 30 min. Finhacka löken. Kör tomaterna i mixer. Värm oljan i en 2 l. kastrull och stek riset under omrörning tills den är gyllenegult. Tillsätt ärtorna, vitlöken och tomaterna. Stek ett par min under omrörning (det är lätt att tomaten bränns fast). Häll i buljongen och lägg i koriandern. Koka som vanligt, ca. 15 min under lock på svag värme.
Obs! Buljongen kan man göra genom att koka upp vattnet och röra ner ett par buljongtärningar.
2 kommentarer:
Vilket trevligt recept! Jag gillar ris och måste bara prova detta i sommat. Undrar bara vad ungarna ska säga! ;-)
Tack! Jag har ofta en av min dotters kompisar på besök (6år) och hon älskar rött ris. Hoppas du lyckas med receptet! Var försiktig då tomaten lätt bränns vid! :-)
Skicka en kommentar