Världens smaker: Att välja ekologiskt ska vara enkelt

3.27.2007

Att välja ekologiskt ska vara enkelt

Varför ska det vara så svårt att leva 'ekologiskt'? Enlig Henrik Ennart på SvD är det möjligt att de flesta som väljer ekologiska varor gör det för egen skull, inte för miljön och planeten. Egentligen spelar det ingen roll varför man väljer att köpa ekologiska varor bara möjligheten finns och är tillgänglig för alla. Man undrar om det är ett I-lands fenomen att eko-mat ska vara dyr och svår att få tag på... i Mexiko, t ex, finns det gott om närproducerad mat. Otroligt nog finns möjligheten att få tag på lokal producerade varor t o m i Mexiko City, en av världens största städer med ca 25 miljoner invånare! Ok, Mexiko City är en otroligt förorenat stad men man kan lättare leva miljövänligt där än här i Stockholm!

I södra Mexiko City finns en stadsdel där man lever som man gjorde innan spanjorerna anlände i Mexiko - Xochimilco, 'där blommorna växer'. Där kan man se hur aztekerna levde under den europeiska senmedeltiden (ca 1300-1500), hur de fyllde på en stor sjö med lera, stockar och stenar och skapade på så sätt konstgjorda öar där man fortfarande odlar det mesta.


Zucchini, zucchiniblommor, morötter, rödbetor, kål, selleri... allt lokaltproducerat, billigt, färskt och jättegott, från Xochimilco, Mexiko City.


Frukt, grönsaker, honung, nypressad olivolja, örter, blommor... ja, listan kan göras oändlig (nästan;-) men är ett bevis på att det fortfarande finns platser där 'vinsten' inte räknas med pengar utan med att leva vidare som vanligt. Klart de finns snabbköp i Mexiko City, de stora amerikanska namnen är väl etablerade där och säljer precis lika 'fjärproducerade' varor som i Sverige. Men man har ett val i Mexiko, man kan välja att köpa importerad grekisk olivolja eller lokalproducerad, vilket är så klart mycket billigare. Det är ungefär som i Neapel där det mesta man säljer är närproducerat. Varför kan det inte vara så i Sverige?


Oliver och olivolja från Xochimilco, Mexiko City.

I Xochimilco samspelar man med naturen, även om ingen där skulle kalla det så. För människorna där gäller endast att köpa det som finns nära, är av bra kvalité och inte kostar skjortan. Tyvärr väljer de som kan att handla i de stora snabbköpen, de som har råd väljer att köpa samma fiskpinnar som vi har här i Sverige, såna som har resta halva jorden innan de hamnar på våra tallrikar, men även i Mexiko har ett nytt sätt att se på det 'ekologiska' börjat växa fram. Vi får se hur det blir i framtiden...

Mer om: ,

2 kommentarer:

Karin W. sa...

Nja, här i Jämtland finns det gott om lokalproducerad mat. Älg direkt från skogen, fisk från rena fjällsjöar och tjärnar, tunnbröd, delikatesser som ko-ost och get-ost från Skärvångens bymejeri. Snart kommer de lokalt odlade tomaterna. Listan kan faktiskt göras ännu längre... Dessutom bemödar sig också handlarna om att gynna lokala producenter.

Gabriela, the Food Lover! sa...

Jo, det är klart att utanför de stora städerna livet är annorlunda och tillgången till lokala varor mycket bredare och bättre! Jag undrar dock om priserna är rimliga?, fast jan antar att de är det! problemet är kanske att vi som bor i större städer har det svårare. Nu blev jag jättesugen att besöka Jämtland och uppleva allt du nämner!