Slow food på argentinska
Idag ska min man laga en argentinsk grill med kött, chorizo och den obligatoriska chimichurrisalsan som är så typiskt argentinskt.
Köttet är en stor ryggbiff i bit, ca 1 kg. Man gnider in köttet med grovsalt och grillar den i ca 1 1/2 timme. Riktig slow food!
Chimichurri salsan/såsen har vilat sig i kylskåpet i flera dagar nu. Receptet är enkel:
Chimichurri (räcker till en burk som på bilden)
2 1/2 dl olivolja
1 dl vittvinsvinäger
1 dl finhackad lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 msk cayennepeppar
1 tsk oregano
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Blanda allt och låt vila i minst ett par dagar men helst längre i kylen.
Chimichurri äts framför allt till grillat/stekt nötkött men jag tycker man kan prova sig fram och ha den som tillbehör till andra rätter som t ex kyckling eller fisk.
2 kommentarer:
Jag älskar Chimichurri som jag hade nöjet att göra själv förra hösten. Min står inte utan jag äter den direkt. http://kinnasblogg.blogspot.com/2006/10/krlek-vid-frsta-munsbiten.html
Visst är det lätt att laga Chimichurri? Och smaken är oslagbar... nyttig måste den väl oxå vara med dessa ingredienser.
:-)
Skicka en kommentar