Världens smaker: 11.07

11.26.2007

Utlyses: recept med rice flakes!

Fittja Centrum har blivit ännu mer global! Efter ombyggnad har vi fått några nya livsmedelsaffärer som importerar mycket intressanta produkter. Enda problemet är hur gör man med alla nya ingredienser som går att få tag på? Detta blir ett återkommande tema i framtiden: lite mera smaker från världen!

Under tiden måste jag fråga...

Har du någon idé om vad man kan laga med indiska 'rice flakes'?

Mer om: , ,

11.22.2007

Oöverträffliga bönor

Äntligen har forskningen kommit fram till vad många av oss redan visste: bönor är bra mat! Läs här om fördelarna med de underbara bönorna. Goda, billiga, otroligt nyttiga... mera bönor till folket!

Tips på vad man kan laga med bönor hittar du här.

Mer om: , ,

11.19.2007

Kryddigt och gott i kylan

Lite extra kryddor passar bra nu i vintermörkret. Häromdagen lagade jag en 'hitta-på' rätt som blev en stor succé här hemma: barnen åt som galningar och vi vuxna tyckte att det smakade extra gott med lite 'piquín' (mexikansk chillipulver) som är riktigt stark och god. Mer och chilli kan du läsa här!



Kyckling med ris och kanel (1 pers):

1 Kycklingbröst
1 port. kokt ris (det går bra med överblivet ris)
1 dl. kokta kikärtor
gröna bönor i valfri mängd
lök
vitlök
1 krm. malet kanel
1 krm. maled ingefära
salt
olja

Dela kycklingbröstet i mindre bitar. Strimla löken och finhacka vitlöken. Fräs kycklingbitarna, löken och vitlöken i lite olja. Tillsätt kryddorna och blanda väl. Låt steka under lock i ca. 5-7 min. Blanda i kikärtorna och stek i ytterligare ett par min. Blanda ner riset och bönorna och rör om ordentligt men varsamt. Smaka av med salt om det behövs. Strö över lite sesamfrön och du har lust!

Någon form av yoghurtblanding, t ex tsatziki, och pitabröd som kan värmas straxt före servering passar bra till denna rätt.

Mer om: , , , ,

11.17.2007

Linssoppa har blivit populärt!

För en tid sedan kom 'Mat-Tina' ut med att starkt förklara för oss vanligt folk att "det är 'skitsnack' att soppa inte mättar" (hennes uttalande ska finnas här, men länken verkar inte längre fungera). Det här har många av oss alltid vetat! I flera länder börjar man med en enkel soppa som förrätt eftersom dessa inte kan betraktas som 'mättande mat'. Exempel på såna är buljonger med grönsaker eller pasta, tomatsoppa, majssoppa, osv.

Men, soppor som mättar är klassade som huvudrätter i sig eftersom de är så fylliga. Några såna är de Spanska 'potajes', som innehåller baljväxter, kött, grönsaker... Man kan då antingen välja att äta först en tallrik soppa utan köttet och grönsakerna, och få dessa serverade efteråt som ett slags andra rätt.

Jag lagar linssoppa mycket ofta här hemma. Alla älskar den! Men den blir aldrig likadan eftersom jag brukar ta vad som finns i kylen och skafferiet. I alla fall är smaken otroligt god, just linser (gröna och bruna) har en mycket god smak i sig och med lite kryddor, vitlök, olivolja och ev. en korv-, chorizo- eller köttbit blir de mycket fylliga. Dessutom går det bra att frysa in och värma vid andra tillfällen.

En rätt att rekommendera när man har ont om tid, ont om pengar eller helt enkelt vi äta något varmt, gott och mättande!




Enkel linssoppa (ca. 10 portioner beroende på mängd kött och grönt du tillsätter)

500g. gröna eller bruna linser
1 rödpaprika
korv (falukorv, chorizo, bratwurst spelar ingen roll, med prinskorv är det jättegott)
ev. bacon
gröna bönor, morötter, potatis
vitlök
lök
olivolja
timjan, oregano, paprikapulver
några buljongtärningar av valfri sort

Rensa och skölj linserna. Koka dem i en stor gryta med riktigt med vatten i ca. 30. min. Under tiden förbered övriga ingredienser.

Finhacka paprikan, löken vitlök i valfrimängd. Fräs i olivolja (ev. med bacontärningar). Häll över röran i linserna. Tillsätt korven, morötter och potatis i lagom stora bitar. Smula när 3-4 buljongtärningar, rör om, och låt småkoka under lock i ca. 15 min. Tillsätt gröna bönor (eller annat grönt du gillar, t ex spenatblad eller mangold i strimlor). Smaka av med timjan, oregano, paprika, och ev. en till buljongtärning.


Mer om: , , ,

11.14.2007

Balsamvinäger, örter och annat gott

Läste idag i Buffé att en provsmakares barn inte gillade smaken av balsamvinäger. Och blev lite fundersam eftersom balsamvinäger är riktigt mjuk och sött i smaken. Min numera 8-åriga dotter har doppat bröd i balsamvinäger, ibland blandad med olivolja, så långt hon kan minnas och hon älskar den. Hon tror, för jag har berättat lite om hur det var 'förr i tiden' att balsamvinäger rensar kroppen och blodet! Det är väl en bra sak att tro.

Med olika goda vinäger sorter (inte bara balsam) känner dottern också till kryddornas och örternas välgörande egenskaper. Vi vet alla att dessa är inte minst lagda åt smaklökarna: några färska basilikablad i en härlig pastasås, koriander som smaksättning i mexikanska såser, kardemumma, kanel och ingefära i pepparkakor... men dessa kryddor och örter hade och har botande egenskaper. Jag vet inte om det beror på att de doftar och smakar himmelskt goda eller och det verkligen är så att de påverkar kroppen på ett positivt sätt men vill gärna rösta för ...

...mer balsamvinäger, kryddor, örter, smaker, dofter till våra barn! Man kan väl inte leva på bara fil?

11.13.2007

Falukorv till hemlagad pasta

I helgen lagade min man hemlagad pasta i form av tagliatelle... mmmm.... jättegott nu i november mörkret! Eftersom hemlagad pasta är så god tycker jag att den behöver endast lite smör (med kanske lite vitlök), svartpeppar och rivet parmesanost. Men, man kan ju inte bara äta pasta utan sås eller något! Speciellt inte med barnen hemma... så jag lagade en lätt wokad falukorv med massor av grönsaker. Den blev faktiskt riktig god och barnen åt massor! :-)



Så kan man göra: Värm lite olja, fräs vitlök, lök, strimlad paprika i olika färger, morötter, falukorv och ärtor. Smaka av med timjan, lite peppar, söt paprika. Klart!

Jag blev lite förvånad över att rätten passade så bra ihop med pastan...

Smaklig måltid!

Mer om: , , ,

11.08.2007

Med risk för repetition

Det blev ingen matlagning i kväll! Tvärtom blev jag jätteglad att min underbara man accepterade min inbjudan att äta ute... och det blev som det blir för det mesta... Douglas Bar i Skärholmen (läs mitt tidigare inlägg här). Men var annars kan man äta ute en torsdagskväll när man bor i förorten och inte vill äta hamburgare på Max eller McDonald's? Och var i förorten, 30 min från City, kan man äta för mindre en 150:- per person, med mycket vin och bra mat?

Att kunna ta en ledig kväll, utan barn eller måsten inför helgen, då det blir faktiskt fullt med barn och måsten har inget pris! Fast efterrätten och kaffet fixar vi hemma...

11.06.2007

Hetta till det i vintermörkret!

Jag ska inte klaga på min frånvaro från bloggvärlden utan hoppa in direkt och dela med mig av en otrolig god recept som passar bra nu när mörkret och kylan tvingar oss att mysa hemma.

Fast jag för det mesta lagar mat som alla här hemma kan äta, ibland är min man och jag ensamma och då passar jag på och lagar lite mer 'vuxen' mat. Och då menar jag riktig smakrik, chillikryddad mat som denna fylliga köttsoppa från Mexiko. Rätten är en långkok, bra att laga t ex en söndagseftermiddag när man har annat för sig hemma. Receptet räcker till för ca 10 portioner, det kan låta mycket men när man ändå håller på kan man ju laga lite extra och frysa in i mindre förpackningar. Då har man färdiglagad mat till resten av vintern... eller om man blir trött på att äta julskinka och köttbullar flera dagar i streck är det bara att värma lite soppa under mellandagarna! Dessutom lovar jag att den passar jättebra till frukost, dagen efter en sen krogkväll är den en bevisad återställare. :-)


Obs! Alla ingredienser är ungefärliga: mängden kött och grönt kan varieras efter smak och plånbok ;-) och är man vegetarisk är det bara att utesluta allt animaliskt! Receptet kan även barnanpassas genom att utesluta chillifrukterna, den smakar jättegod ändå.





Mexikansk köttsoppa (10 portioner)

1 kg. nötkött (t ex märgpipa eller fransyska; grytbitar eller fläskkött går också bra)
6-8 mellanstora potatisar
1 stor zucchini
4-6 morötter
1 bit strimlad vitkål
150 g. gröna bönor
1 lök
2 vitlöksklyftor
4 kryddnejlikor
8 kvistar koriander
2-6 torkade chillifrukter, jag använde guajillo och pasilla men ancho går också bra
3 msk tomatpurée
4 köttbuljongtärningar
olja att steka i

Börja med att skära köttet i mindre bitar. Skala och dela löken och vitlöksklyftorna. Koka upp ca 4 liter vatten och lägg i köttet, löken, vitlöken, kryddnejlikorna och koriandern. Låt småkoka i ca. 1 timme eller tills köttet är riktig mjuk. Under tiden förbered grönsakerna och chillifrukterna enligt förljande:

Lägg chillifrukterna i blött i varmt vatten i minst 15 min. Dela dem på mitten och ta bort kärnhuset (om du har känslig hud kan du använda plasthandskar). Kör dem i mixer, ev. med lite av blöttläggningsvattnet om puréen blir för tjock. Skala morötterna och potatisen (fast potatisarna jag hade hemma hade så fina skal att de fick vara kvar), dela dem samt zucchinin i mindre bitar, strimla vitkålen. Om du använder färska gröna bönor nu är det läge att rensa dem, om de är frysta går det bra att använda dem som dem är.

När köttet är klart, ta upp det, ställ det vid sidan av och sila buljongen. I samma gryta, värm ett par msk olja och fräs chillipuréen och tomatpuréen i några minuter under omrörning. Tillsätt buljongen, buljontärningarna, morötterna och potatisen och låt småkoka i ca 10 min. Lägg i vitkålen och zucchinin och låt småkoka i ytterligare 10 min. Lägg i till slut gröna bönor och köttet och låt småkoka i 10 min. till. Smaka av ofta! Tillsätt fler buljongtärningar om det behövs och om soppan känns lite för 'het' tillsätt mer vatten/buljong.

Servera med limehalvor som pressas direkt över soppan vid bordet. Avokadoskivor är också gott till.

Smaklig måltid!


Andra bloggar om: , , , ,