Världens smaker: 04.07

4.25.2007

Varför slänger vi mat?

25% av det vi köper... slänger vi verkligen så mycket mat här i Sverige? Jag som trodde att vi var så bra på att ta vara på resurserna och värna om miljön. Så bra på att upplysa konsumenter, prata om allt ekologiskt, ge pengar till andra i nöd mm mm mm... Men om det är så som flera tidningar skriver, bl a SvD, Aftonbladet, Dina Pengar m fl VARFÖR GÖR VI DET? Kan man inte dela med sig istället till de hemlösa? Eller andra som skulle uppskatta lite extra mat? Är det så att vi har fastnat i en så enorm konsumism att det vi köper har inget betydelse, slita och släng principen fast lite mer avancerad, nu slänger vi sånt som inte ens är förbrukad.

Kan vi inte göra något åt det?

Snabb wok


Jag hade planerat en enkel wok till middagen idag. I frysen hade jag bara 2 kycklingbröst men med mycket broccoli och röd paprika samt äggnudlar räckte det till alla.

Snabb kycklingwok

lite kyckling
en stor broccolibukett
1 stor paprika
ca. 1 msk rivet ingefära
2 burkar kokosmjölk
soya
1 stor paket nudlar

Strimla kycklingen, broccolin och paprikan. Värm lite olja i en stor wok eller gryta, stek kyclingen med ingefäran i ca 3 min under omrörning. Lägg till grönsakerna och stek i ytterligare 3-5 min under omrörning. Tillsätt kokosmjölk och ett par msk soya. Lår småkoka under lock i ca. 10-15 min. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda i nudlarna i kycklingwoken och smaka av med mer soya och ev. lite salt. Klar!

Rätten är mycket barnvänlig och enkel, billig och god!

4.23.2007

Chili con carne

Det är ruggit väder och då passar det bra med något riktigt varmt och mättande till middag. Barnen brukar vara riktigt hungriga på måndagar och jag tyckte att en chili con carne gryta med goda tillbehör skulle smaka bra. Alla åt mycket!

Chili con carne med köttfärs och svarta bönor (till ca 4-5 liter)

900 g. svarta bönor
400 g. köttfärs
2 burkar passerade tomater (eller krossade om man gillar bitarna)
1 lök
2 vitlöksklyftor
4-5 köttbuljongtärningar
olja

Tillbehör:
finhackad koriander
skivad avokado
inlagda jalapeños eller annat inlagd chilli
gott bröd att suga upp såsen med

Jag ställde bönorna i blött tidigt på morgonen. De ska ju blöttläggas flera timmar så att de inte tar så lång tid att koka. Runt 16.30, när vi kom hem, sköljde jag bönorna i friskt vatten och la dem i en stor 5-liters gryta med ordentligt med vatten. Så fort de kokar upp ska man vara försiktig eftersom det är lätt att de kokar över och det är jättesvårt att torka bort intorkad bönspad. Låt bönorna småputtra i 1 1/2 timme. Under tiden finhackade jag löken och vitlöken och stekte dem med köttfärsen i lite olja. Jag hällde över de passerade tomaterna, rörde om och lät koka under lock i ca 45 min.

Kl. 18 hällde jag över köttfärssåsen i bönorna och tillsatte buljongtärningarna. Man ska röra om ordentligt och låta småkoka under lock i ca. 1 timmer eller tills bönorna är mjuka.

Chili con carne är en bra rätt att frysa in i portioner.

4.22.2007

Amerikansk Sunday Brunch

Ja, det var dags igen att inta en ordentlig söndagsfrukost med amerikanska pankakor, stekt ägg, bacon, mycket te och tid att njuta. Jag har provat ett nytt recept på amerikanska pankakor/pancakes och den blev perfekt!

Amerikanska pankakor (blir ca. 18 stora plättar)

4,5 dl. mjöl
4,5 dl. mjölk (men jag tog matlagningsgrädde och pankakorna blev extra goda)
2 ägg
1,5 dl. smält smör
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen och blanda med mjölk och smör och vispa ner blandningen i de torra ingredienserna. Blanda väl men låt småklumparna vara kvar. Stek små plättar eller vanliga 'pancakes'.




Jag värmde fryst hallon och björnbär i mikron, sockrade och toppade plättarna med bären. Jättegott!

4.19.2007

Bulgur lätt som en plätt


Jag älskar bulgur eller burgul eller vad man vill kalla det... kärt barn har många namn som bekant. Jag brukar köpa hel bulgur som jag sköljer i vatten, silar och kokat precis som ris med buljong. När den har kokat färdigt, i ca 20 min, rör jag om det med lite olivolja eller smör och serverar till någon kyckligrätt. Gott, billigt, nyttigt och enkelt!

Att grilla på en torsdag

Vi kunde inte vänta tills imorgon och grillade igen redan idag. Det regnade men vi hade grillen under balkonen och det fungerade helt perfekt. Det var varmt och skönt nära grillen, och kyligt och kallt runt om. Jättemysigt för oss vuxna som ville passa på och njuta av sista barnfria dagen denna gång.


Jag grillade 2 olika sorters kycklingfiléer: en med honung och bacon; den andra med korianderfrön, malet kanel och ingefära. Båda var mycket goda och kan rekommenderas till alla!Här är recepten:

Kyckling med bacon

Pensla kycklingen med honung, linda bacon runt kycklingen och grilla eller stek på mellanlågt värme i stekpanna eller ugn.


Mellan östern inspirerad kyckling

Kyckling (filéer eller delar)
1 tsk krossade korianderfrön
1 tsk kanel
1 tsk salt
olja

Blanda kryddorna med oljan och pensla kycklingen. Grilla eller stek i stekpanna eller i ugn.

Jag hade även några av de mindre zucchini som kan köpas här i området. Med endast lite olivolja och torkad oregando (inget salt) är dem jättegoda.

Mexikanskt mellis

Ett vanligt sätt att äta frukt i Mexiko är att pressa lite lime över frukten, salta lätt och krydda med malet chilli (ungefär som cayennepeppar). Det är mycket läskande och gott att äta t ex färsk kokos i bitar med lite 'sting'!



Kokos till mellis

färsk kokos i bitar
1/2 lime
salt
cayennepeppar

Pressa lime över färska kokosbitar. Salta lätt och smaksätt med chillipulver om så önskas.

Kokosen är jättejobbig att dela på men värt jobbet. Först ska man göra hål i 2 av de tre ögon eller prickar kokosen har, och hälla över kokosvattnet i ett glas. Sen ska man dela på kokosen. Det kan man göra med en hammare eller genom att slå kokosen mot något hårt, som en sten t ex. När kokosen är delat, kan man ta ut fruktköttet med en sked fast ibland behöver man en kniv också.

Att äta färsk kokos här i Sverige är verkligen ett hårt arbete men värt det! Det är mycket gott, barnen älskar det och kokos är en nyttig 'frukt' som ibland är underskattad.



4.18.2007

Scipiones dröm

Min man fick lust att skapa en ny rätt med anjovis idag. Han använde de vanliga söta anjovisfiléerna vi har i Sverige och gjorde en mycket god pastarätt som jag tycker passar bra som förrätt.

'Il sogno di Scipione' (Scipiones dröm)

3 mellanstora tomater
1 liten burk anjovisfiléer
2 dl svarta oliver
1 tsk cayennepeppar eller annan malet chilli pulver
lite salt
1 dl olivolja
500 g. pasta


Grovhacka tomaterna, oliverna och anjovisfiléerna. Blanda i en skål med lite olivolja och chillipepparn. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Sila pastan. Häll pastan tillbaka i kastrullen och blanda i tomaterna, oliverna och anjovis. Värm 1 dl olivolja i en liten kastrull eller stekpanna tills den är riktig het. Häll över den heta olivoljan i pastan och blanda ordentligt. Smaka av ev. med salt. Servera med färskrivet grana padano eller parmesanost.

För att fånga upp saften och oljan passar en grövre pasta sort som penne rigate eller rigatoni.



Den blev en riktig hit till middagen idag!

4.17.2007

Mycket lyckat bbq

Min man och jag grillade i går kväll. Svårt var det att hitta grillkol, den verkar ha tagit slut under helgen, och jag fick ta bussen till andra snabbköp där jag äntligen hittade en påse. Väl inne i affären gick jag runt och hittade några underbara revbensspjäll, riktigt tjocka och fräscha. Klart jag köpte dem, och en massa olika korvar, kycklingfilé och turkiska paprikor som är jättegoda.

Jag marinerade alla våra olika köttsorter i olika marinader i ett par timmar innan grillningen skulle sätta igång.

Till nötbiffarna tog jag balsamvinäger, solrosolja, lea & perrins, svartpeppar och salt.
Till kycklingen pressad lime, solrosolja, salt och oregano.
Till revbenen honung, lea & perrins, salt, peppar och lite solrosolja.

Korvarna och paprikorna fick klara sig precis som dem är. Och jag vet att det verkar vara mycket mat för 2 pers men vi brukar ju alltid laga extra så att vi har till lunch eller middag dagarna efter...

Vi grillade i lugn och ro och åt våra köttsorter med tsatziki, världens underbaraste getost (se mitt tidigare inlägg här), tomater med olivolja, färska små pitabröd som vi värmde på grillen och rött vin. Det var många som kikade ut och undrade vad vi höll på med en måndagskväll men varför vänta tills helgen? Varje dag kan man unna sig något gott, ibland kan man ta tid på sig att laga riktig 'slow food', vilket en bbq är, och umgås och koppla av medan doften av nygrillat fyller luften runt omkring oss.

Carpe diem!

4.15.2007

Krubbs anjovistävling

Ok! Nu har jag äntligen kommit på 2 recept som är inspirerade av det fina vädret vi har haft idag. Den ena, 'anjovispinnar', är tänkt som tilltugg till en läskande dryck en varm sommarkväll. Den andra är en förrätt som är mycket lätt med mjuk smak, vilket inte förstör smaklökarna inför huvudrätten. Jag lagade bägge idag, medan min man satte ihop vår första grill! Vi hoppas kunna inleda grillsäsongen redan imorgon (om vädret tillåter så klart ;-). I alla fall, här är mina bidrag till Jesper-Krubbs anjovistävling:

Anjovispinnar (4 pinnar)

1 smördegsplatta
4 anjovisfiléer
4 strimlor mozzarela

Tina smördegsplattan. Värm ugnen till 225g. Kavla ut plattan lite grann (jag tycker dem är för tjocka ibland). Dela den i 4 delar. Lägg en anjovisfilée och en strimla mozzarela på varje del. Rulla ihop ordentligt och tryck till kanterna så att osten inte rinner ut när pinnarna bakas. Baka i ca 20min eller till dem är gyllengula. Servera varmt.





Ugnsbakade tomater med anjovis (4 pers)

4 tomater
4 anjovisfiléer
200 g. getost (typ feta)
3 msk grädde

Värm ugnen till 200 g. Finhacka anjovisfiléerna. Mosa getosten och blanda med anjovis och grädde. Skär bort toppen på tomaterna och skrapa bort innehållet med en sked. Fyll tomaterna med anjovisröran och sätt på den bortskurna toppen. Baka i ca 25 min.



_______

Jag måste erkänna att detta med anjovis är verkligen annorlunda för oss här hemma och det har varit en utmaning att komma på något nytt, enkelt och gott recept. Om någon har lust att prova mina uppfinningar är Du jättevälkommen att lämna dina synpukter till mig!

4.13.2007

Argentinska piroger till svärmor

Idag fyllde min svärmor år och min man lagade världens godaste 'empanadas argentinas' eller argentinska piroger som vi kunde njuta av denna vackra fredag. Det tar lite tid, men det är enkelt att laga 'empanadas' och med ett glas rött till är det en svår-att-slå rätt som man kan servera till fest eller vardags.

Empanadas

Fyllning:
800 g köttfärs
1/2 lök, hackad
2 dl gröna urkärnade oliver
1 dl russin
kummin, malet
paprika

salt


Deg:
Vi kör för det mesta med vanliga smördegsplattor men har också provat med filodeg och det går alldeles utmärkt! Fyllningen räcker till ca. 25 empanadas och eftersom vi hade några smördegsplattor över fyllde vi dem med lite skinka och ost.

Så gör man:
Värm lite olja i en stor stekpanna, fräs löken i ett par minuter, blanda i köttfärsen och stek under omrörning i ca 10 min. Tillsätt de övriga ingredienserna och stek i ytterligare 5 min. Smaka av med salt. Under tiden kan man tina smördegsplattorna.



Ta en smördegsplatta och fyll den med ett par msk fyllning. Vik den fyllda plattan och tryck ihop kanten (man ka blöta kanten med lite vatten innan) med en gaffel eller vik den nedersta delen av plattan över den översta.



Värm ugnen till 225 g.

Baka 'empanadas' i ca 15 min eller tills de har fått en gyllengul färg. Servera med en grön sallad och rött vin till de vuxna.

En hallon cheesecake som avslutning med några koppar expresso var pricken på iet denna fredag den 13:e!


Mer om: , ,

4.12.2007

Anjovis?

Det är inte så vanligt att vi lagar mat med anjovis men nu har Jesper på Krubb utlyst en recepttävling där huvudingrediensen är just anjovis! En av mina favoriträtter är en siciliansk pasta med anjovis. Den är underbar och skulle få vilken GI-fantast att rysa för rätten innehåller mest ströbröd och pasta! Men denna recept får jag återkomma med längre fram eftersom man till denna tävling ska skapa något eget... vi får ser vad det blir efter helgen experiment.

4.10.2007

Måste bara tipsa om...

världens underbaraste getost! Den senaste tiden har vi köpt massor av burkar av en fetaliknande getost med mjuk smak och perfekt konsistens som alla här hemma tycker är WOW!

Ofta delar jag den in bitar, droppar lite olivolja på dem, strör oregano eller basilika över och serverar som tilltugg. Flickorna älskar att sitta och mumsa i sig den tillsammans med några Italienska taralli och spanska gröna oliver.

Jag vet inte om osten är svår att få tag på någon annanstans men här i området är den mycket vanlig. Annars kan man ju alltid tjata lite på ens handlare ...


4.09.2007

Kikärtor på måndag


Vilken annandagpåsk! Vi har städat hela dagen och mer blir det resten av veckan, då barnen har påsklov och något måste man ju hitta på. Varför inte städa och fixa? Speciellt med snön som gjorde come back idag?

Min man lagade mat idag medan jag håll på med städningen. Kikärtor som vi hade i frysen med lite kött blev underbara. Varm och nyttig mat för hela familjen.

Kikartor med kött

5-6 dl kokta kikartor
200 g. nötkött
1 gul paprika
1 gullök
2 vitlöksklyftor
olja
1 köttbuljongtärning

Strimla köttet och löken. Fräs dem i lite olja i en gryta. Tillsätt kikärtorna, tärnad paprika, köttbuljongen, 4 dl vatten och låt småkoka under lok i ca 15 min. Smaka av och servera med ris.

Hoppas det smakar!

4.07.2007

Hamburger dogs eller man tager vad man haver

Ok, vi hade bestämt att vi skulle laga hamburare idag men... vi glömde att köpa brödet! Fast, det blev ingen katastrof utan en annorlunda variant... vi hade faktiskt några korvbröd hemma. Så här blev resultatet med hemlagade pommes frites och riktig amerikansk senap:



4.05.2007

Enkelt och gott på 20 min!


Medan jag kokade ris strimlade jag grönsakerna och köttet, finhackade ingefäran och värmde woken. En wok är en av människans underbaraste kökredskap! Den blir varm på några sekunder och det går snabbt att tillaga det mesta utan att konsistensen går förlorat!

Orientalisk wok

200 g. skinkstek, strimtad
2 paprikor (jag tog en gul och en röd)
1 zucchini, strimlad
1 msk finhackad ingefära
en knäve cashewnötter
2 msk sesamfrön
1 tsk korianderfrön
1/2 bruna senapsfrön
ett par torkade chillifrukter (jag tog italienska peperoncino)
juicen av 1/2 lime
soyasås
olja

Värm ett par msk olja i en wok eller stor stekpanna. Stek korianderfrön, sesamfrön, chillifrukt och ingefäran under omrörning någon minut (detta gör att smakerna verkligen genomsyrar resten av ingrediensera) och lägg i köttet. Stek i ca 5 min, tillsätt grönsakerna och stek ytterligare 5-7 min. Rör om ofta! Rör i nötterna och sesamfrön, smaka av med soyasås och servera med kokt ris.

Jättegott och jätteenkelt!

4.03.2007

Riktig matlagning

Äntligen blev jag klar med en uppgift som skulle in snarast och jag kunde unna mig en lugn stund i köket. Vi tog en paus under eftermiddagen, gick och handlade och köpte en riktig fin biff från Brasilien. Till den hade jag färsk grön tagliatelle med smör och gorgonzola samt stekt gul paprika. Det var verkligen en riktig god måltid, speciellt efter alla de där bananpizzorna och pommes fritsen ...

Stekt paprika

1 gul paprika
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
några ruccola blad
1 msk olivolja
ev. lite salt

Strimla paprikan, skiv löken och vitlöken riktigt tunt. Värm olivoljan och stek paprikan, löken och vitlöken under omrörning på hög värme i ca 7-8 min. Lägg i ruccolan och rör om. Smaka av med ev. lite salt.

___

Snabb pastasås

smör
gorgonzola eller annan stark ost
pasta av valfri sort (färsk pasta passar nog bäst till denna 'sås')

Medan din pasta kokar värm en klick smör och en bit gorgonzola i micron (eller en liten kastrull) tills smöret och osten smälter ( ca 40 sek.). När pastan har kokat färdigt, häll av vattnet, och rör i smöret och osten. Rör om ordentligt och servera.


Tyvärr kunde jag inte ta några bilder :-( men hoppas det inte är så svårt att få en blick över dessa lätta recept.

4.02.2007

Fast Food Nation i förorten

Det blev inget hemlagat idag :-(. Had ehelt enkelt inte tid. Och det är verkligen mycket ovanligt här hemma. Snart kommer vi att kunna rulla runt i stället för att gå på två ben. Men vi varierade lite och åt en jättegod kebabtallrik med den underbaraste vitlökssåsen som finns. Det enda dåliga är ju pommes frites men vi kunde inte stå emot suget. Jättedålig och jättegott så här på en måndagskväll. Här kan du hitta olika intressanta recept från Mellan Östern.

Vitlökssås 'kebab-style

4 dl naturell yoghurt (helst med 10% fetthalt)
2 pressade vitlöksklyftor
färsk pressad limejuice
1/2 tsk salt
mynta (om man vill)

Blanda allt i en skål. Smaka av med färsk hackad mynta eller lite torkad mynta eller persilja.

Denna vitlökssås passar bra till det mesta, inte bara till kebab, prova gärna att ha den till alla möjliga köt-, kyckling- , fisk- och vegetariskarätter. Ofta har jag denna sås till rätter med linser eller bönor. Den passar även bra till starka rätter, då yoghurtens syra bryter av hettan.

Imorgon måste jag bara laga mat!

Mer om: , ,

Bananpizza endast för barn?

De senaste dagarna har vi jobbat extra, som vanligt när vi inte har barnen hos oss, och matlagningen har lidit av det. Jag kan inte minnas att vi har lagat något alls: rester har vi ätit både till lunch och till middag men igår hade de tagit slut och vi fick äta ute. Det finns inte så mycket att välja på en söndagkväll om man bor i förorten och inte vill åka T-bana in till stan, men vår pizzeria hade faktiskt öppet. Det var fullt med folk. Man undrar varför det inte finns ett bredare utbud av restauranger och service på alla dessa förortscentra. Är det meningen att vi ska gå och lägga oss tidigt för att orka gå upp och jobba dagen efter? Jag förstår inte varför det ska vara så himla svårt att få tillstånd att öppna fler butiker och restauranger, småföretag som kan stänga sent om de vill, som i Italien, där kl kan vara 23 på en onsdagkväll och det är fullt med folk ute som fikar, äter glass, flanerar, ger liv åt städerna...

I alla fall, det fick bli pizza och då valde jag ... bananpizza! Det är nog 3e eller 4e gången jag har ätit den och varje gång är den helt underbar. Jag ser hur andra tittar på mig när jag beställer den och äter den men jag bryr mig inte! Den är jättegod, lite lagom barnslig, rolig och mätande.

Och idag blir det absolut hemlagat.... jag återkommer med recept under kvällen.