Världens smaker: 03.07

3.29.2007

Dagens spaghetti

Jag hade tur idag för min man lagade mat... han är otroligt duktig på allt som har att göra med pasta. Bägge flickorna åt jättemycket och även vi vuxna tyckte att denna variant på 'pasta al tonno' var mycket lyckad.

Pasta al tonno (6 hungriga personer)

ca 500 g. valfri pasta sort (vi brukar äta fullkornspasta nuförtiden men vilken sort som helst går bra)

2 burkar krossade tomater
1 burk tonfisk i vatten
1 liten gullök
1 dl mjölk
färsk oregano (4 kvistar)
färska basilikablad (8 blad)
olivolja
salt
socker

Hacka och fräs löken i olivolja. Kör de krossade tomaterna, löken, 1 msk socker, tonfisk, basilika och oregano i mixer. Värm lite olivolja i en kastrull och häll i tomatsåsen. Låt småkoka under lock i ca 30 min. Tillsätt mjölken och smaka av med salt. Under tiden kan du fixa en grön sallad och koka pastan!



Hemma har vi alltid färskrivet grana padano till alla våra pastarätter...


Mer om: , ,

3.28.2007

En riktig snabbis

Jag hade kokt basmatiris i kylen och kom ihåg denna den enklaste och snabbaste av rätter man kan tänka sig. Nyttigt och billigt med lite grönt till.

Risplättar

Ingredienser (4 pers):

6 ägg
4-5 dl kokt ris (det blir bäst med kallt överblivet ris)
1 mozarella
några blad basilika
salt
olivolja

Vispa äggen, blanda i riset, små bitar mozarella, hackad basilika och 1 1/2 tsk salt. Värm rikligt med olivolja i en stekpanna, och stek 3 - 4 risplättar per gång. Om du har en plättpanna, vilket jag inte har :-( , får du underbara små risplättar att bjuda på!




Man kan, så klart, variera dessa risplättar och ersätta lite ris med tonfisk, skinka, ärtor, linser...

Mer om: ,

3.27.2007

Att välja ekologiskt ska vara enkelt

Varför ska det vara så svårt att leva 'ekologiskt'? Enlig Henrik Ennart på SvD är det möjligt att de flesta som väljer ekologiska varor gör det för egen skull, inte för miljön och planeten. Egentligen spelar det ingen roll varför man väljer att köpa ekologiska varor bara möjligheten finns och är tillgänglig för alla. Man undrar om det är ett I-lands fenomen att eko-mat ska vara dyr och svår att få tag på... i Mexiko, t ex, finns det gott om närproducerad mat. Otroligt nog finns möjligheten att få tag på lokal producerade varor t o m i Mexiko City, en av världens största städer med ca 25 miljoner invånare! Ok, Mexiko City är en otroligt förorenat stad men man kan lättare leva miljövänligt där än här i Stockholm!

I södra Mexiko City finns en stadsdel där man lever som man gjorde innan spanjorerna anlände i Mexiko - Xochimilco, 'där blommorna växer'. Där kan man se hur aztekerna levde under den europeiska senmedeltiden (ca 1300-1500), hur de fyllde på en stor sjö med lera, stockar och stenar och skapade på så sätt konstgjorda öar där man fortfarande odlar det mesta.


Zucchini, zucchiniblommor, morötter, rödbetor, kål, selleri... allt lokaltproducerat, billigt, färskt och jättegott, från Xochimilco, Mexiko City.


Frukt, grönsaker, honung, nypressad olivolja, örter, blommor... ja, listan kan göras oändlig (nästan;-) men är ett bevis på att det fortfarande finns platser där 'vinsten' inte räknas med pengar utan med att leva vidare som vanligt. Klart de finns snabbköp i Mexiko City, de stora amerikanska namnen är väl etablerade där och säljer precis lika 'fjärproducerade' varor som i Sverige. Men man har ett val i Mexiko, man kan välja att köpa importerad grekisk olivolja eller lokalproducerad, vilket är så klart mycket billigare. Det är ungefär som i Neapel där det mesta man säljer är närproducerat. Varför kan det inte vara så i Sverige?


Oliver och olivolja från Xochimilco, Mexiko City.

I Xochimilco samspelar man med naturen, även om ingen där skulle kalla det så. För människorna där gäller endast att köpa det som finns nära, är av bra kvalité och inte kostar skjortan. Tyvärr väljer de som kan att handla i de stora snabbköpen, de som har råd väljer att köpa samma fiskpinnar som vi har här i Sverige, såna som har resta halva jorden innan de hamnar på våra tallrikar, men även i Mexiko har ett nytt sätt att se på det 'ekologiska' börjat växa fram. Vi får se hur det blir i framtiden...

Mer om: ,

3.26.2007

Resor och ägg

Å vad jag är sugen på att resa bort och uppräcka nya spännande platser! Min dotter har precis kommit hem från Kenya, där hon har varit med sin pappa i 9 dagar. Nairobi verkar helt underbart, med vänliga människor och god mat, i alla fall enligt min 8 åring, som säger att hon har träffat 22 jättetrevliga personer, sett både lejon och giraffer, badat som en galning och ätit jättegod mat och frukt. Men ingen kokbok hittade hon... :-( synd. Om någon kan rekommendera kenyansk mat meila mig gärna!

Idag åt vi rester fast egentligen skulle jag ha viljat laga en god fyllning till mjuka tacos, och nej, det har inget att göra med Krubb-Jespers planer på en möjlig taco-tema för det nya projektet han håller på med. Följande, otroliga enkla rätt är mycket vanlig i Mexiko:


Huevos con chorizo / Ägg med chorizo (2 pers)

4 ägg
1 chorizokorv (helst riktig spansk chorizo)
olja

Dela chorizon i mindre bitar (kuber eller smala skivor går bra). Värm lite olja i en stekpanna och stek chorizon tills den är lite knapprig. Vispa äggen och häll de över chorizon. Stek under omrörning i ett par minuter. Servera till frukost, lunch eller middag med varma vetetortillas och en god salsa!

Mer om: ,

3.25.2007

A Real Man's Meal

Det har blivit lite glest mellan inläggen men jag har jobbat ute i trädgården tillsammans med min man hela helgen. Nu har vi ont i muskler vi inte visste fanns... och känner oss riktigt nöjda med allt vi har gjort, speciellt är det skönt att röra på sig ute i solen, och att vara ute långt från datorerna. Efter all jobb tänkte jag att vi förtjänade en riktig middag, en sån som riktiga män äter för att bygga upp musklerna ;-) eller något lätt men gott och nyttigt. Det blev så klart 'chili con carne', lite inspirerad av åren jag bodde i Kalifornien. De flesta har nog hört om debatten kring chili con carne... ska det vara bönor i? ska det vara röda eller bruna? ska det vara tomater i? Speciellt i Texas är debatten alltid livlig men chili con carne kommer att förebli en rätt med oändliga variationer. Här och här finns mycket att läsa om denna mycket klassiska 'amerikanska' rätt som har sina rötter i 1800-talet och cowboy tiden.

Alltid när jag lagar chili con carne blir det annorlunda. Jag följer inte något recept utan har en svag idé om hur jag vill att den ska smaka just den dagen. Jag minns en gång jag lagade en 5 liters gryta att bjuda på när jag hade fest hemma och det blev tomt i grytan efter bara några minuter! Bra, billigt, enkelt... det enda man behöver är lite tid och just på en söndag har man nog tid att låta bönor och kött småkoka i flera timmar om man vill. Dessutom kan man laga mycket och frysa in, vilket jag gjorde idag. 1 1/2 kg kött + 900 g. okokta bönor räcker långt. Jag tog röda bönor idag... en ny sort för mig importerad från Iran och jättegod!

Så här gjorde jag idag.

Ingredienser (till ca 5 liter färdig chili):

900 g. bönor (röda, bruna, svarta) blöttlagda över natten
1 1/2 märgpipa (eller grytbitar)
1 burk krossade tomare (400 g.)
4 köttbuljongtärningar
1 dl hackad koriander
2 chipotle chilis (eller annan röd chili men jag gillar chipotle eftersom den har en härlig rökt smak)
1 gullök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade

Koka bönorna i nytt vatten i ca 2 timmar. Fräs i lite olja de krossade tomaterna med löken, vitlöken och chilis i ca 10 min. Tillsätt tomatsåsen i bönorna. Dela köttet i ca 2 cm stora cuber och lägg i dem i bönorna. Tillsätt köttbuljongen och låt småkoka i ca 1 1/2 timme. Akta så att inte all vatten kokar bort. Nu kan du själv välja hur mycket väska du vill ha i grytan. Jag tycker att min blev lite för rinnig idag och lät den koka utan lock i ca 20 min så att vattnet kokade bort. Smaka av ev. med salt och koriander.



Medan maten klarade sig själv fixade jag lite med mina växter, eller försök till växter. Jag köpte några kryddor igår och omplanterade dem idag: citronmeliss, timjan, oregano, basilika... vi får se om de gillar läget. Sedan har jag odlat fram tomatillo och olika sorters chili samt broccoli, tomat, paprika, smultron och salvia. Ruccolan och chicorian får vänta tills det blir lite varmare. Hoppas de växer och ger oss mat och smak snart! Vår kanin blir nog glad åt alla färska blad hon snart kommer att få upptäcka själv.

Mer om: , , ,

3.23.2007

Tjejmiddag

Härligt att det är fredag och barnen kommer hem och stannar hela veckan. Fast det blir lite annorlunda eftersom 11-åringen har bjudit in flera tjejkompisar på 'sleep over' och 8-åringen är utomlands med sin pappa. Egentligen hade vi bestämt att tjejerna skulle äta hamburgare ikväll men det ändrades i sista minuten och det blir nudlar med kyckling och grönsaker istället. Jag måste erkänna att jag var jättesugen på hamburgarna eftersom jag lagar alltid dem själv. Det finns inget som en hemlagad hamburgare med precis det man vill ha som tillbehör. Men jag anar att tjejerna tycker att det är lite barnsligt med hamburgare...

Men nudlar blir det och då kommer jag att berätta senare hur det blir. Dock tror jag att jag kommer att göra som vanligt: woka kyckling strimlor, ingefära, vitlök, lök, paprika, morötter, rödlök, ärtor och smaksätta med soya, kokosmjölk och finhackad koriander och blanda med kokta äggnudlar. Var och en får ta lite cayennepeppar efter eget smak.

Senare: det blev inga nudlar utan kokt ris till kyckling woken. Det blev jättegott faktiskt!




Mer om: ,

3.20.2007

En kort resa med barn

För några månader sedan var jag i en annan av mina favoritstäder: Napoli / Neapel. Jag åkte ner några dagar med dottern för att hälsa på min man som var på tjänsteresa i Campania. Jag älskar Napoli! Där lever man livet till fullo. Kanske beror det på Vesuvius som hotar området och som påminner om att livet kan ta slut vilken dag som helst eller helt enkelt på maten, en av de godaste jag har haft turen att smaka. I Napoli finns en oförglömlig marknad. Glöm ord som 'närproducerad' och 'ekologisk', här säljs allt som odlas och fiskas i området utan att tänka på om de fotbollsstora citronerna eller de hoppande fiskarna har rest halva jorden for att hamna på din tallrik. Otrolig normalt!

År 1787 skrev Goethe om Neapel:

"The Neapolitan not only enjoys his food, but insists that it be attractively displayed for sale. In Santa Lucia the fish are placed on a layer of green leaves, and each category [...] has a clean, pretty basket to itself." (Italian Journey, Penguin Classics, 1962).

Det är underbart att det fortfarande är på samma sätt. Marknaden i Santa Lucia är en fest, en plats där alla samlas för att välja dagens varor: färskt nybakad bröd, nyplockade tomater, kanske ett par nävar levande musslor... klart man blir hungrig. Då kan man passa på, precis som vi alltid gör, att ta sig en lunchpaus och äta en av de godaste pizzorna i världen. Neapel är som bekant pizzans födelsestad.




I alla fall, när vi var där passade vi på att köpa olika sorters musslor och färska tomater. Musslorna fick dottern skölja och undersöka för att sedan lägga dem i en mycket enkel sås (hackade tomater, vitlök, olivolja, salt). Spaghetti con vongole (musslor) är faktiskt en mycket uppskattad lokalrätt i Vesuviusområdet och vår variant, med tomatsåsen, blev perfekt. Dottern tog med sig musselskalen hem och pratar fortfarande om den färgrika marknaden hon fick besöka och undrar när vi ska tillbaka ...

Jag rekommenderar verkligen Neapel; inte minst pga dess vackra arkitektur, trevliga människor, spännande miljö, historiska föremål mm, men speciellt för de kulinariska upplevelserna, unika för staden. Gourméer, gourmander, livsnjutare, barnfamiljer, studenter, 60+are, singlar, par, och alla andra: upplev staden där man, istället för 'hej då', önskar den andre 'allt vackert i världen'.

Mer om: , ,

3.19.2007

Läskande gott

Idag skriver Henrik Ennart på SvD om några forskare som har kommit på att druvjuice från Concord-druvan är bra för hälsan pga antioxidanterna och fenolerna. Har inte människan alltid vetat på ett eller annat sätt att olika fruktjuicer är hälsosamma? För att återkomma till en av mina favoritländer, i Mexiko dricker man mycket juice och, i stället för saft som i Sverige, pressar man färska frukter, blandar med vatten, har i lite socker och skapar på så sätt 'agua fresca' eller 'agua de fruta', som säljs överallt. Man använder säsongens frukter, t ex ananas under senvåren och apelsin under vintern samt tamarind, papaya, mango...




Hemma dricker vi ofta 'agua fresca'. Favoriterna är lime, citron, apelsin, mandarin/satsumas/clementin, jordgubb, 'jamaica' (hybiscus) och vattenmelon. Det är ett bra sätt att få i sig ordentligt med färska vitaminer, antioxidanter mm och roligare än vatten en lördagseftermiddag. Här är ett recept på en av mina absoluta favoriter

Kaktusfikonvatten / Agua de tuna (ca 1 1/4 liter):

3 kaktusfikon
1 liter vatten
ca 1 dl socker (beroende på fruktens sötma och egen smak)

Kör kaktusfikonen med hälften av vattnet i mixer. Sila om du vill, blanda med resten av vattnet, smaka av med socker. Servera kallt!

OBS! Kaktusfikon kan ha kvar pyttesmå taggar som är jättesvåra att få bort. Bästa sättet att skala dem med kniv och gaffel.


Mer om: , ,

3.18.2007

Mer mexikanskt!

Det har inte blivit mycket matlagning denna helg. Igår åt vi på närmaste kebabställe och idag vet vi ännu inte vad det blir till middag.


I alla fall håller jag på med att fixa mexikanska jordnötter. Det är hur enkelt som helst: man tar jordnötter i valfri mängd, pressar lime över dem och smakar av med någon form av chili, t ex cayennepeppar, chilipulver, chilisås... jättegott att mumsa i sig medan man kopplar av en söndageftermiddag.



Mexikanerna är riktiga uppfinnare och dessa limepressare finns i alla hem.

Mer om: ,

3.17.2007

En enkel omelette

Nu har vi en barnfri vecka framför oss och ska passa på att jobba extra. Då vi var trötta efter några rätt så tuffa dagar lagade vi endast en enkel omelett med gorgonzola och vårklynne eller mâche, vilken är en mycket vacker och god växt.



Mer om: , ,

3.15.2007

Ekologisk mat för alla

Kan det vara så att vi alla äntligen kommer att ha råd att välja ekologiska varor? Det verkar så! I alla fall upplevde jag ungefär samma känsla i tisdags som Emma Patel som skriver i Aftonbladet att det verkar som att handeln sänker priserna på ekologiskt producerade varor. Vad skönt att kunna köpa bananer utan bekämpningsmedel till ett rimligt pris (7,90 kg på ICA Kvantum i Skärholmen)... små, söta, jättegoda bananer... mmm. Jag köpte flera kilo och barnen har mumsat i sig dem hela veckan.


Mer om:

Inspirerande snö

Karin i Jämtland har ett mycket inspirerande recept på glass man kan göra med snö! Påminner mig om de isbaserade glassarna man äter i Mexico sedan aztekernas tid; de brukade springa upp till de snötäckta vulkanerna som omringar Mexico City för att hämta färsk snö och isblockar som sedan smaksattes med olika fruktjuicer. Fortfarande kan man äta 'raspado', en 'skrapad' (man skrapar isblocket, därav namnet), på flera ställen i centrala Mexico, men nuförtiden är iset rent fruset dricksvatten, inte tusenåriga isblockar från vulkanerna Popocatépetl och Iztacihuatl.


3.14.2007

Kyckling med vita bönor

Jag hittar ofta på när jag lagar mat och för det mesta blir rätterna uppskattade här hemma, speciellt av barnen. Idag blev det kycklingfiléer med vita bönor i tomatsås med ris och sallad till. Jag passar även på att laga lite extra så vi vuxna har lunchen klar dagen efter.


Kyckling med vita bönor (6 pers.)


5 kycklingfiléer delade på mitten (ca. 900 g.)
2 burkar krossade eller hela tomater (passerade får också bra)
5-6 dl färdigkokta vita bönor (konserverade går jättebra)
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 tsk socker
1 tsk timjan
olivolja

Kör tomaterna och vitlöken i mixer eller använd dem som de är och pressa vitlöken i. Värm 3 msk olivolja i en gryta och bryn kycklingen. Lägg den på en tallrik. Häll i tomatsåsen i samma gryta, tillsätt lagerbladet, socker och salt och låt puttra under lock i 15 min. Lägg kycklingbitarna i tomatsåsen och låt koka på svag värme i 10 min. Tillsätt de vita bönorna och rör om. Låt småkoka i ytterligare 5 min.

Hoppas det smakar!

3.13.2007

Turkiska köftes

Idag fick min man och 13-åringen laga mat efter ett recept jag har haft i flera år. I Turkiet finns mycket gott! När jag var där upplevde jag många annorlunda smaker som verkligen är otroligt goda.

Köfte (4 pers)

400 g. köttfärs
2 ägg
1 litet rivet lök
4 msk ströbröd
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm malet kanel
mjöl
olja

Lägg köttfärs, rivet lök, ströbröd, salt, svartpeppar och kanel i en bunke. Blanda väl. Forma fingerlånga 'köfte' eller avlånga köttbullar, ca. 2,5 cm långa. Rulla dem i mjöl. Värm 1 dl olja i en stekpanna och stek bullarna tills de har fått en knaprig yta. Efterstek under lock eller i ugn i ca 5-10 min. Servera med bulgur eller ris, en fräsk sallad och turkisk yoghurt.

Smaklig måltid!

Mer om: , ,

Genmodifierad majs

Detta med genmodifierad majs är verkligen inte roligt. Flera tidningar, bland annat SvD, skriver om faran med majsen. Kanske är enda sättet att få stopp på genmodifiering (speciellt av grödor som är basmaten för miljoner människor) att helt och hållet sluta stödja företagen som säljer produkterna genom att sluta köpa dessa.

När man reser runt i t ex Mexiko ser man beviset på att majs är en otroligt viktig basföda för befolkningen, speciellt på landsbyggden. Men majsen de odlar och äter är inte tillverkad i laboratorier utan växer på ett helt naturligt sätt på samma plats sedan flera tusen år. Vad händer med dessa människor när forskarna förändrar tusen-åriga grödor? Och vad händer med oss när vi intar dem?

3.12.2007

Mer om guajillos


Jag skriver här lite mer om guajillos med tanke på kommentarerna. Guajillo är en av mina absoluta
favoriter när det gäller torkade chilifrukter eftersom den ger en mycket vacker rödfärg i såser, som på receptet i mitt tidigare inlägg, och är en mellan-mild chilisort. Jag har tagit en bild på 3 av de jag har hemma; som man kan se kan de variera i storlek men färgen, precis som med de flesta torkade chilisorterna är djupröd till svart.




Andra bloggar om: ,

3.11.2007

Salsa de chile guajillo

I Mexiko äter man sällan smör- och grädde/mjölkbaserade såser. I stället använder man tomat- eller tomatillosås och ibland någon chillisås. Här är ett recept på en mild chillisås som passar bra till att koka vilken slags kött som helst.

Salsa de chile guajillo

10 guajillochillis
1 bit silverlök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpurée
salt
olja

Blöttlägg guajillochillis i varmt vatten i 15 min. Dela dem i mitten och ta bort kärnhuset. Kör i mixer med 2-3 dl vatten, lök och vitlök. Värm 2 msk olja i en kastrull och häll i såsen. Stek ett par minuter under omrörning, blanda i tomatpurée, sänki värmen och koka under lock i ca 10 min. Smaka av med salt. När såsen är färdig kan man lägga i grytbitar av nöt eller fläsk eller kyckling (filée, ben eller lår) och låta det småkoka till köttet är färdigt. Desto mindre bitar desto snabbare blir rätten färdig. Servera med ris, svarta bönor och varma tortillas.


Har du inte tid går det lika bra att köpa färdiga mexikanska såser i tetrapack. La Costeña, ett mexikansk varumärke, säljer flera av sina produkter i Sverige, bl a har IKEA en bra sortiment och jag har hittat flera av såserna både på ICA och Hemköp.

Jag har en bild på en av såserna, en Adobosås som man kan använda på samma sätt som guajillosåsen.

Det blir nog mycket mexikanskt här i framtiden eftersom maten är så himla god! Men denna vecka tänker jag ändå ta tillvara inspirationen om Wallenbergarna jag läste om idag.

Och söndags lunch

Solen sken något otroligt idag! Vi storhandlade igår kväll och flickorna fick smaka på ICAs jättegoda Valnötsbröd doppad i olivolja på Ica Maxi. Det var så gott att de fick köpa med sig hem ett sånt till lunchen idag. Och det blev:

1) Grekisk inspirerad sallad med gurka, röd paprika (jag gillar inte grön), lök, svarta oliver, getost, vitvinsvinäger, olivolja och lite salt.

2) Italiensk caprese med tomater, mozarella, basilikablad, olivolja, balsamvinäger och något nytt: rödlök.

Valnötsbrödet hade vi till att suga upp de olika vinägretterna (stavar man det så?). Jag ska försöka baka själv och har hittat ett recept på webben.

Och till middag blir det mexikanskt igen... återkommer med recept senare ikväll.

3.10.2007

Lördags lunch

Idag passade jag på att koka kikärtor under morgonen, medan solen sken och vi pysslade med 'vårsaker' man måste göra. Jag köper nästan aldrig färdigkokta bönor eller kikärtor utan kokar själv och fryser in i mindre förpackningar som kan tinas snabbt när jag får för mig att lägga till några i någon gryta, pastarätt eller sallad. Hälften av kikärtorna blev till en vegetarisk gryta som vi åt till lunch (rätt sent, som vanligt) med lök, potatis, morötter, röd paprika och smaksatt med några grönsaksbuljonger, lagerblad, paprikapulver. En mycket barnvänlig rätt som har mjuka smaker och är nyttig och billig.

När man lagar en sådan gryta är det bra att tänka på att inte lägga till alla ingredienser på en gång; t ex ska man tänka på att både potatisen och morötterna behöver längre koktid än paprikan. men det beror också på vilken storlek bitarna har. Min svärmor åt med oss idag och tog med sig resterna vilket är jättebra då min mans 13-årige son följde med henne hem. Han äter som en häst och för henne passar det bra att ha lite extra färdiglagat när han sover över.

3.09.2007

Våren har kommit (?) på en fredag!

Hoppas det i alla fall... solen har varit varm och snön har försvunnit nästan helt och hållet och det känns att det är dags att börja tänka på andra maträtter att laga. Snart kan vi glömma vintermaten och börja njuta av att äta utomhus och gå runt i grönsaksdiskarna för att upptäcka vårens primörer. Kan livet bli bättre?

Men idag var det min man som lagade middag, med hjälp av hans 11-åriga dotter. Eftersom hon har hemkunskap har hon övat på ett recept som verkar vara standard i skolan. Spelar det någon roll? Kanske är det enda viktiga att barnen lär sig något om matlagning i skolan? Jag undrar... I alla fall, de hade tid på sig och lagade en enkel köttfärssås som de lät koka länge. Som det alltid är med tomatsåser, brukar de bara bli bättre desto längre de får koka och denna sås var helt perfekt. De serverade kokt spaghetti och färskrivet grana padano till. Jag måste erkänna att det är underbart att komma hem till doften av en god sås, ett glas rött vin och en familj som väntar på att umgås och dela med sig av veckan som gått.

Här är receptet (4-6 pers):

400 gram köttfärs (denna gång blev det vanlig nötkött men det går mycket bra att använda kalvfärs)
1 röd paprika
2 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 liten gullök
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
1 msk socker
salt
olivolja

Finhacka löken och paprikan. Värm oljan och fräs grönsakerna tills de är mjuka. Lägg till köttet och stek under omrörning i ungefär 10 min. Lägg till tomatpurén, de krossade tomaterna (jag brukar köra dem i mixern eftersom jag inte gillar de konstiga bitarna man hittar ibland :P) och 1 msk socker. Låt småputtra så länge du har tid. Minst 1 timme för att få såsen att ge med sig av sina smaker. Lägg till timjan och oregano och rör om. Smaka av med salt.

Glöm inte att alltid servera pastarätter med tomatsås med rivet parmesan eller grana padano!

Hoppas det smakar!

3.08.2007

Så sent

Vi åt middag för en stund sedan... jo, det blev sent men vi hade så mycket att göra att vi inte hann tänka på mat under eftermiddagen. Men en snabb och god rätt blev det i alla fall. Wokad kött med paprika, zucchini, gurka, lök, vitlök, koriander, ingefära, lite ostronsås, lite soya och 3 torkade chilifrukter som fick steka med för att ge lite sting åt maten.

Tips om ny forum

En Italiensk Receptsamling har nu ett forum för alla intresserade av Italiensk mat. Idéen verkar bra, en specialiserad plats kommer att göra det lättare att diskutera och hitta i mängden av sajter, bloggar, samlingar.

3.07.2007

Grön curry och Thailand

Det är flera år sedan jag var i Thailand, men en av de saker jag skulle vilja uppleva igen är maten! Vilken gastronomisk upplevelse det är att smaka på alla rätter thailändarna har skapat genom tiderna. Klart jag köpte med mig en kokbok och har sedan dess lagat flera av rätterna. Idag blev det grön curry med grönsaker och fisk (Hoki är en mycket bra sort att koka i såser). De flesta har nog tillgång till färdiga grön currysås så jag tänker inte skriva receptet här idag. Men jag kan tipsa om att rätten är mycket enkel att laga, från början till slut tar det högst 1/2 timme, och det räcker gott och väl till att koka ris och koppla av medan köket fylls av härliga thai dofter.

3.06.2007

En sen middag

Jo, allt blev sent idag. Men middagen var helt enkelt perfekt! En god bit stekt kött med ordentligt med sallad (ruccola, mangold blad, kruksallat, gurka) och ett glas vin... mmm...

Köttmarinad

3 msk balsamvinäger
2 krm kanel
1-2 torkade chillifrukter (typ italiensk pepperoncino)
2 krm salt
1 krm svart peppar

Marinera köttet en stund, stek det och servera!

Aj vilken dag!

Har varit upptagen hela dagen med massor av jobb som hade samlats under sportlovsveckan och har inte hunnit skriva mer om vår resa. Nu känns det lite inaktuellt att tjata mer om den... synd men verkligheten är sån ibland :-(.

Vi åt en mycket sen men snabb lunch här hemma (både min man och jag jobbar för det mesta hemifrån). Typisk mat från gränsen mellan USA och México, m a o The Border eller La Frontera, är jättegod. Den bjuder på otroliga smakupplevelser som inte behöver vara krångliga att få fram här hemma. Här är receptet på våra goda...

Ägg Burritos

2 stora vetetortillas (till 2 lagom hungriga personer)
4 ägg
några bitar chorizokorv
några bitar fetaost (eller annan ost)
valfri mängd hackad koriander
en god salsa (recept på mina äkta mexikanska salsa/salsor? kommer så småningom)

Gör en vanlig äggröra med chorizokorv, ost och koriander. Värm tortillas i en riktigt varm stekpanna. Fyll dem med äggröran och servera med salsa.


Bilden har jag lånat från http://en.wikipedia.org/wiki/Image:IMG_0810.JPG#file eftersom vi var så hungriga att vi åt upp våra Burritos innan hi hann ta en bild på dem!

3.05.2007

En underbar resa


Nu är vi hemma igen... efter en helt underbar vistelse i London. Jag förstår inte varför engelsk mat har fått så dåligt rykte! Allt vi smakade på i London var verkligen att rekommendera: fish & chips (vilka barnen åt flera gånger), äkta hamburgare lagade på plats, alla dessa otroliga korvar och pajer... ja, listan kan göras mycket lång! Dessutom är London en så internationell och kosmopolit stad att hela världens smaker finns faktiskt bara några kvarter bort.

Jag kom hem med två nya böcker: en om den medeltida maten i England, den andra om äkta engelsk mat. Nu för tiden verkar det som om att allt det här med 'fusion' och 'nyskapande' har taget den vanliga matens plats i vår värld. Men vanlig, hemlagad mat, med ingredienser man känner igen, utan konserveringsmedel och konstiga kemikalier är nog det bästa som finns.

Jag återkommer senare med mer om resan och lite tips om god måndagsmat!